Uyku Endoskopisi
Uykuda bozukluklarının önemli bir kısmını tekrarlayıcı hava yolu tıkanmalarıyla karakterize tıkayıcı tipte uyku apne sendromu ve basit horlama oluşturur.
Hava yolu karmaşık bir yapıya sahiptir. Tıkanmalar hava yolunda solunum sırasında esnek yapıya sahip yumuşak dokulardan oluşan damak, dil kökü veya hava yolu yan duvarlarından kaynaklanır. Aynı hastada birden fazla alanda tıkanma görülebilir.
Günümüzde tıkayıcı tipte uyku apne sendromunun altın standart tedavisinin pozitif basınçlı havayolu cihazları (PAP) olduğu kabul edilmektedir. Ancak hastaların PAP kullanımına uyumları konusunda sorunlara sık rastlanmakta ve bu uyum sorunları PAP kullanım oranlarında ciddi düşüşlere neden olmaktadır.
PAP tedavisini kullanamayan hastalarda, basit horlamada, ek sistemik sorunu bulunmayan hafif-orta dereceli tıkayıcı tipte uyku apne sendromu olan hastalarda tedavinin planlanmasında hava yolundaki tıkanıklık seviyesi ve şekli önem taşımaktadır. Bu amaçla Kulak-Burun-Boğaz (KBB) muayenesi, Müller Manevrası gibi özel muayene yöntemleri ve radyolojik değerlendirmeler kullanılır.
Hava yolunun şekli ve tıkanabilirliği vücut pozisyonu, solunum kaslarının gerginliği ve akciğer hacminden etkilenir. Ayrıca uyku sırasında da hava yolunun şekil ve kapanabilirliğinde önemli değişiklikler görülür. Bu farklılıkların belirlenmesi için dinamik bir değerlendirme olan uyku endoskopisi-Drug Induced Sleep Endoscopy (DISE) kullanılır.
Hastalar ameliyathane koşullarında verilen ilaçlarla uyutulur, uyku sırasında burundan kameralarla girilerek hava yolu muayenesi yapılır.
DISE yapılan hastaların hastanede yatmaları gerekmez, uygulanması kolaydır. Cerrahi planlanan hastaların hava yolunun detaylı değerlendirilmesini sağlar. Bunun yanında ağız içi aparey kullanabilecek hastaların tanısı ve bu tedavinin etkinliğinin saptanmasında da DISE kullanılır.