İşitme Kayıpları

Kulak her biri işitmede rol oynayan iç kulak, orta kulak ve dış kulak adı verilen 3 bölümden oluşur.

Dış kulak yani kulak kepçesi ve dış kulak yolu sesin toplanması ve kulak zarına iletilmesinde rol oynar. Bu bölümde dış kulak yolunda tıkanıklığa yol açan sıklıkla kulak kiri yani buşon varlığına bağlı olarak işitme kayıpları görülür.

Orta kulak; kulak zarı, örs, çekiç ve üzengi kemikçiklerinden oluşur. Orta kulak sesin yükseltilerek iç kulağa iletilmesinde rol oynar. Kulak zarının delinmesi, orta kulak enfeksiyonları, çocuklarda orta kulakta sıvı toplanması, kemikçiklerde ya da kemikçiklerin hareketlerinde görülen sorunlar işitme kayıplarına neden olurlar.

Dış kulak ve orta kulak sorunları iletim tipi denilen işitme kayıplarına neden olurlar. İletim tipi kayıplar çoğunlukla tedavi edilebilen ya da işitme cihazları ile hastaların işitmelerinin sağlanabildiği kayıplardır.

İç kulakta iç kulak sıvıları, işitme ve denge sistemine ait hücreler ve bu hücrelerden işitme ve denge verilerini alan sinir uçları bulunur. İç kulakta en sık yaşlılıkla ortaya çıkan değişikliklere bağlı işitme kayıpları görülür. Bu tip işitme kayıplarına sinirsel tip işitme kaybı adı verilir. Bu tip işitme kaybı olan hastalar genellikle işitme cihazlarından fayda görürler.

İlginizi Çekebilecek Konular

horlama

Horlama

Horlama üst hava yolundaki dokuların solunum sırasında titreşmesi ile uykuda ortaya çıkan sestir. Erkeklerde daha sık görülür.

uyku-hastaliklari

Uyku Hastalıkları

Uyku bozuklukları insomniler, parasomniler, hipersomniler, uykuda hareket bozuklukları, sirkadiyen ritm bozuklukları ve uykuda solunum bozuklukları olmak üzere altı grupta incelenir.

sinuzit-ve-tedavisi

Sinüzit ve Tedavisi

Burnun çevresindeki kemiklerin içerisinde yer alan hava dolu boşluklara sinüs adı verilir. Yanaklarda maksiller sinüsler, alında frontal sinüsler, gözlerin arasında arkaya doğru devam eden ethmoid sin