Alerjik Rinit
Burundan giren ve vücut savunma sisteminde anormal yanıta yol açan çeşitli etkenlerin, burun akıntısı, hapşırma, gözlerde akıntı, burun ve boğazda kaşıntı gibi şikayetlere neden olduğu hastalığa alerjik rinit denir.
Saman nezlesi olarak da adlandırılan alerjik rinit bağışıklık sisteminde aşırı uyarılmaya yol açan etkenlerden kaynaklanır. Hava yolu ile taşınan ve solunum sırasında burun mukozasına temas eden alerjenler en sık polenler, ev tozu akarları, mantar sporları ve hayvan tüyleridir. Alerjenle karşılaşma durumuna göre şikayetler belirli zamanlarda görülebileceği gibi devamlı da olabilirler.
Alerjik rinit hastanın yaşam kalitesini bozar, üst solunum yolu enfeksiyonlarının, kulak enfeksiyonlarının sıklığını artırır. Alt solunum yollarında alerjik hastalık gelişmesini tetikleyebilir.
Tanıda şikayetler ve muayene yol göstericidir. Kan ve deri testleri ile alerjen ve alerji düzeyi belirlenebilir.
Tedavide mutlaka alerjenle temasın kesilmesi ve ilaçlarla alerjik yanıtın kontrol edilmesi gerekir. Uygun hastalarda aşı ve ışık tedavisi önerilir. Burun içinde alerjiyle ilişkili olan polip adı verilen yumuşak dokular oluşmuş olan hastalarda, burun tıkanıklığına neden olan burun eti şişliği olan ve kronik sinüzit gelişmiş olan hastalarda ise cerrahi tedavi faydalı olur.